چگونه تحلیل آزمون کنیم؟

در این مقاله و ویدئو قصد داریم به یکی از مهم‌ترین گام‌های موفقیت در آزمون سراسری کنکور یعنی نحوه تحلیل آزمون بپردازیم. شاید برای شما نیز سوال شده‌ باشد که تحلیل آزمون چگونه است؟

در جواب به شما باید بگوییم، تحلیل آزمون دارای چند بخش مهم از جمله طبقه بندی سوالات و هدف‌گذاری است. در ویدیو زیر به بررسی شیوه صحیح تحلیل آزمون می‌پردازیم و تمامی نکات مورد نیاز در تحلیل آزمون را به صورت کامل برای شما بازگو خواهیم‌کرد.

ویدئو نحوه تحلیل آزمون

گام اول روش تحلیل آزمون رتبه های برتر

شاید برای شما نیز سوال شده‌باشد، چگونه آزمون را تحلیل کنیم؟ گام اول در تحلیل آزمون این است که شما هنگامی که از آزمون به خانه بازمی‌گردید، مجدد سوالات آزمون را بررسی و درصد گیری کنید؛ این بدین معنا است که حتی قبل از رسیدن پاسخنامه آزمون و چک کردن آن، آزمون و سوالات را بدون در نظر گرفتن زمان بازبینی و حل کنید.

در این قسمت ما دو درصد خواهیم داشت. اول درصدی است که با صادر شدن کارنامه آزمون بدست شما می‌رسد ، دوم درصدی است که با حل مجدد آزمون در خانه خواهید داشت. حال ما می‌خواهیم به مقایسه این دو درصد بپردازیم.

گام اول روش تحلیل آزمون رتبه های برتر

حالت اول:

در این قسمت درباره وضعیت‌های مختلف درصدهای آزمون در خانه و جلسه صحبت خواهیم کرد. حالت اول این است که درصدی که شما در خانه می‌زنید ، نسبت به درصد جلسه آزمون بیشتر باشد.

مثلا درسی که تحلیل آزمون متوجه می‌شوید در آزمون 30 درصد پاسخ داده‌اید اما در خانه و بدون در نظر گرفتن زمان ، می‌توانستید 50 درصد بزنید. حال می‌توان نتیجه‌گیری کرد که شما IQ بالاتری به نسبت EQ دارید.

این بدان معناست که شما در جلسه آزمون ، توانایی پاسخ دادن به سوالات را دارید اما بعلت پایین بودن EQ یا همان هوش هیجانی قادر به پاسخگویی نخواهید بود.

حالت اول

راهکار حالت اول:

هوش هیجان در جلسه آزمون ناشی از سه موضوع زیر خواهد بود خواهد بود:

تکنیک‌های مدیریت زمان آزمون

هنگامی که ما نتوانید زمان خود را در سر جلسه آزمون کنترل کنید، نشان دهنده ضعف شما در این تکنیک و عدم توانایی شما در کنترل هوش هیجانی خود است.

در رابطه با این تکنیک، راه حل‌ها و تکنیک‌هایی وجود دارد که در ویدیو مخصوص به مدیریت زمان به آن‌ها به صورت کامل می‌پردازیم. اگر شما نیز مشکل کنترل زمان دارید، پیشنهاد می‌کنیم حتما ویدیو مدیریت زمان را مشاهده کنید.

کنترل استرس در جلسه آزمون

مورد دیگری که به هوش هیجانی اشاره دارد، کنترل استرس در زمان آزمون است. ممکن است شما در خانه بتوانید به تمامی سوالات پاسخ دهید؛ اما هنگامی که در شرایط آزمون قار می‌گیرد استرس بر شما غلبه کرده و بازدهی شما را کاهش می‌دهد.

شما می‌توانید با انتخاب بهترین آزمون آزمایشی مورد نظر خود و آزمون دادن‌های مکرر، توانایی کنترل استرس را به دست بیاورید.

هنر آزمون دادن

حالت دیگری که به هوش هیجانی شما اشاره دارد، هنر آزمون دادن و نحوه هدف گذاری کردن است. اگر شما نیز در هنگام آزمون دادن یا هدف‌گذاری برای آزمون‌های خود دچار مشکل هستید، می‌توانید به ویدیو مربوط به این موضوع مراجعه کنید.

در نتیجه اگر درصد آزمون‌هایی که داخل خانه می‌دهید از درصد آزمون‌هایی که در جلسه آزمون می‌دهید بیشتر می‌شود، شما در یک یا چند تکنیک از سه تکنیک بالا مشکل دارید؛ اما نیاز به نگرانی نیست چون هر یک از موارد گفته شده راهکار دارد و شما با مراجعه به ویدیو مخصوص به آن می‌توانید موفق شوید. با کمک مطالب مشاوره ای کنکور موجود در ویدیوها، به هر سه مهارت بالا مسلط خواهید شد.

راهکار حالت اول

حالت دوم:

حالت بعدی زمانی است که درصد شما در خانه برابر با درصد شما در سر جلسه آزمون است. به عنوان مثال شما در آزمون 30 درصد ثبت کردین و در خانه نیز 32 درصد؛ این بدین معنی است که شما خیلی خوب آزمون دادین و هر چیزی را که بلد بودید، در سر جلسه آزمون پیاده کردید.

گاهی پیش می‌آید که درصد خانه با درصد جلسه آزمون برابر می‌شود اما، ما به صورت کلی از مقدار درصد خود راضی نیستیم. در اینجا مشکل شما تراز و درصد پایین خود است که باید برای حل این مشکل، ویدیو ترازم پایینه چیکار کنم را مشاهده کنید.

در این ویدیو سه المان برای شما مشخص شده‌است که باید آن‌ها را پیگیری کنید.

حالت دوم

راهکار حالت دوم:

المان اول ساعت مطالعه شما است، یعنی اگر در یک درس خواص مشاهده می‌کنید که تراز و درصد پایینی دارید، ابتدا به سراغ ساعت مطالعه خود بروید.

شما می‌توانید با استفاده از مشاوره و برنامه ریزی کنکور تجربی یا کنکورهای دیگری که مشاور شما برای شما تشخیص می‌دهد، ساعت مطالعاتی خود را افزایش داده و در رسیدن به هدف خود گام بردارید.

گاهی با اینکه ساعت مطالعه خوبی دارید و تعداد تست‌های مناسبی نیز می‌زنید، هنوز از درصد و تزار خود راضی نیستید، در اینجا باید بگوییم که روش مطالعه شما مشکل دارد و شما با روش درستی درس مورد نظر خود را مطالعه نمی‌کنید.

برای این مشکل نیز می‌توانید به ویدیو روش مطالعه درس‌های مختلف روی سایت مراجعه کنید. اگر ساعت مطالعه خوبی دارید و از روش مطالعه درستی نیز استفاده می‌کنید، در اینجاست که باید بگوییم، مشکل اصلی شما منابعی هستند که مطالعه خود را از روی آن‌ها انجام می‌دهید.

برای این مشکل نیز منابع مناسب برای شما روی سایت معرفی شده‌اند.

راهکار حالت دوم

حالت سوم:

حالت سوم که به ندرت اتفاق می‌افتد این است که شما درصدی که در سر جلسه آزمون به ثبت می‌رسانید از درصدی که در خانه ثبت می‌کنید بیشتر است.

این حالت خیلی کم پیش می‌آید ولی اگر برای شما اتفاق افتاد می‌توانید نتیجه بگیرید که شما در زمان هیجانات، عملکرد بهتری دارید. برای اطلاع بیشتر از این حالت با مشاوره تحصیلی کنکور انسانی یا کنکور خود صحبت کنید.

حالت سوم

نحوه تحلیل آزمون

حال که به مشکلات خود پی بردیم، نوبت به بررسی آزمون می‌رسد. نحوه بررسی آزمون که بیشتر دانش‌آموزان انجام می‌دهند به این صورت است که تک به تک سوالات را از سوال اول شروع کرده و سوال و جواب را بررسی می‌کنند تا به انتها سوالات برسند. این روش یک روش کاملا غلط است.

نحوه تحلیل آزمون

در یک آزمون سوالات را به سه دسته تقسیم می‌شوند؛ سوالاتی که درست جواب دادید، سوالاتی که غلط جواب دادید و سوالاتی که به آن‌ها پاسخی ندادید.

نحوه بررسی آزمون

اولویت اول در تحلیل آزمون های آزمایشی

حالا باید بین این سه دسته اولویت بندی کنیم که در دفترچه از این سوالات شروع به بررسی کنیم. اولویت اول شما باید سوالات درست باشد؛ یعنی شما ابتدا باید سوالاتی را بررسی کنید که به آن‌ها جواب درست داده‌اید.

خیلی از افراد فکر می‌کنند که نباید سوالاتی را که درست پاسخ داده‌اند را بررسی کنند، اما اولویت اول شما باید این سوالات باشند زیرا بررسی این سوالات اولا به شما اعتماد به نفس خوبی می‌دهد از اینکه شما توانسته‌اید به سوالات پاسخ درست بدهید و دوما به این علت که متوجه می‌شوید که بر کدام مباحث تسلط دارید.

یکی دیگر از دلایل اولویت این سوالات برای بررسی این است که بررسی این سوالات زمان زیادی احتیاج ندارد؛ چون شما آن‌ها را درست جواب دادید. همچنین در بررسی این سوالات، اگر روش سریع‌تری برای حل سوال وجود داشته‌باشد، متوجه خواهید شد.

در صورتی که شما سوال را شانسی جواب داده‌باشید نیز در این بررسی متوجه آن خواهید شد.

اولویت اول در تحلیل آزمون های آزمایشی

اولویت دوم در نحوه تحلیل آزمون

پس از بررسی سوالات درست، باید به بررسی سوالات غلط بپردازیم. سوالات غلط به چند علت ایجاد می‌شوند. علت اصلی غلط جواب دادن به سک سوال، یادگیری ناقص است، یعنی ذهنیت شما این بوده که بر درس مسلط هستید اما اینگونه نبوده زیرا به سوال مربوط به آن اشتباه پاسخ دادید.

در این مرحله شما برای رسیدن به یادگیری کامل و تسلط بر مبحث مورد نر، نیاز به یک هل کوچک دارید تا بتوانید بر تمام مبحث مسلط شوید. در این حالت شما مبحث را کامل خوانده و متوجه شده‌اید اما در قسمت‌هایی از آن مشکل دارید که توانسته‌اید سوال را حل کرده اما جواب اشتباهی برای آن به دست بیاورید.

شما باید پس از بررسی پاسخنامه، در صورت نیاز، درسنامه را نیز مرور کرده تا به تسلط کامل در مبحث درسی مورد نظر خود برسید. در نتیجه شما باید غلز‌های خود را دوست داشته باشید و از غلط جواب دادن ناراحت نشوید.

شرکت کردن در آزمون‌ها به هدف پیشرفت و رسیدن به نتیجه نهایی خوب و یادگیری است تا متوجه شوید که مشکل کار در کجا است که آن‌ها را پوشش دهید و مشکلات را در کنکور تکرار نکنید.

توجه داشته‌اشید که اگر شما به مشکلات خود پی نمی‌بردید، هیچ وقت متوجه این مشکلات نمی‌شدید و مشکلات خود را در آزمون کنکور نیاز تکرار می‌کردید.

اولویت دوم در نحوه تحلیل آزمون

اولویت سوم تحلیل آزمون

پس از بررسی سوالات درست و غلط، نوبت به بررسی سوالات نزده می‌رسد. در اینجا باید توضیح کوچکی در رابطه با انواع سوالات به شما بدهیم. سطح سوالات آسان، متوسط یا سخت است. سطح سوالات را پاسخنامه برای شما مشخص می‌کند.

اولویت سوم تحلیل آزمون

انواع سوالات در فرم تحلیل آزمون

 اگر سوالی آسان مشخص شده‌باشد، یعنی بیش از 50 درصد شرکت کنندگان در آزمون به آن سوال، جواب درست داده‌اند. سوال متوسط، سوالی است که کمتر از 20 درصد شرکت کنندگان داخل آزمون به آن جواب درست داده‌اند.

سوال سخت نیز سوالی است که کمتر از 10 درصد شرکت کنندگان به آن جواب درست داده‌اند.

انواع سوالات در فرم تحلیل آزمون

اولویت پاسخگویی به سوالات آزمون

اولویت پاسخگویی برای جواب دادن به سوالات باید به این ونه باشد که شما در ابتدا به سوالات آسان پاسخ دهید و سپس به سوالات متوسط و سخت جواب دهید.

گاهی درصدهای ما به گونه‌ای است که اگر سوالات آسان جواب بدهیم نیز کافی است و نیازی نیست به سراغ سوالات سخت و متوسط برویم و همچنین برخی از سوالات در دسته بندی سوالات سخت وجود دارند که اصلا لزومی ندارد به آن‌ها جواب بدهیم.

اولویت پاسخگویی

سوالات درست:

در هنگام تحلیل آزمون های آزمایشی، ابتدا به سراغ سوال‌های درست می‌رویم. سوالات آسانی که به آن‌ها پاسخ درست دادیم، قسمتی از وظیفه ما است.

سوالات متوسطی که به آن‌ها جواب درست داده‌ایم، جای تشوی دارد و اما سوالات سختی که به آن‌ها جواب درست دادیم نیز جای خوش‌حالی دارد اما در صورت که زمان سوالات دیگر را به این سوال اختصاص نداده‌ باشیم و از زمان سوالات آسان دیگر برای جواب دادن به این سوال کم نکرده باشیم تا جایی که به آن‌ها نرسیم.

سوالات درست

سوالات غلط:

در هنگام بررسی سوالات غلط باید به چند نکته توجه کنید. اگر به سوال آسانی جواب غلط بدهیم، کمی باید به خودمان بیاییم و تلاش خود را بیشتر کنیم و خوب آن سوال را بررسی کنیم. در هنگام بررسی آزمون حتما به سطح سوالات دقت کنید.

اگر به سوال متوسطی پاسخ اشتباه دادید، احتمالا این سوال از جمله سوالات دام دار بوده و شما در دام سوال گیر افتادید و نکته سوال را دریافت نکرده‌اید. در این حالت حتما باید پاسخنامه را چک کرده و یادگیری ناقص خود را کامل کنید تا بر مبحث درسی مورد نظر مسلط شوید.

اگر سوالی سخت بوده و شما به آن جواب اشتباه دادید، کار اشتباهی کردید؛ زیرا این سوال برای شما نبوده و شما در اولویت آخر خود باید به سراغ سوالات سخت بروید.

باید در اینجا فکر کنید که چرا به سمت حل این سوال رفتید و تشخیص ندادید که این سوال سخت است. گاهی در سر جلسه استرس مانع تصمیم‌گیری درست می‌شود و شما نمی‌توانید سوالات سخت را تشخیص دهید؛ گاهی نیز به دلیل اینکه هدف‌گذاری ندارید به سوالات سخت پاسخ غلط می‌دهید.

برای حل این مشکلات حتما به ویدیو مخصوص به آن‌ها مراجعه کنیدو از مشاوره کنکور رشته ریاضی فیزیک یا رشته خود استفاده کنید.

سوالات غلط

سوالات نزده:

حال به بررسی سوالات نزده می‌رسیم. اگر سوال آسانی را جواب ندادید، باید حتما این سوال را خوب خوب بررسی کنید تا دلیل جواب ندادن به آن را پیدا کنید.

این سوال سوال ساده است و شما باید به آن جواب بدهید. این مشکل بیشتر برای دانش‌آموزانی که تراز بالا دارند اتفاق می‌افتد و علت آن این است که این افراد سوالات متوسط و سخت را به راحتی پاسخ می‌دهند و هنگامی که با سوال ساده‌ای روبرو می‌شوند، تصور می‌کنند که این سوال حتما نکته خاصی دارد و به این راحتی حل نمی‌شود و به همین علت نمی‌توانند گاهی به سوالات آسان پاسخ بدهند.

اگر به سوال متوسطی پاسخ ندادید، یا شما آن مبحث را مطالعه نکرده بودید و به آن سوال پاسخ ندادید ( که کار خیلی خوبی کردین) یا مبحث را مطالعه کرده بودید و نتوانستید به این سوال جواب بدهید که در حالت دوم شما باید پاسخبرگ را به صورت کامل مطالعه کنید و مشکل خود در حل نکردن سوال را پیدا کنید.

اگر شما به سوال سختی جواب ندادید، تبریک میگویم شما کار درست را انجام دادید و این سوال برای شما نبوده. حال می‌توانیم بگوییم که بر روند بررسی آزمون مسلط شدیم.

ابتدا سوالات درست سپس سوالات غلط و در انتها سوالات نزده را باید بررسی کنیم و به سطح سوالات نیز توجه می‌کنیم. این نکته را همیشه به یاد داشته‌باشید که سوالات آسان و متوسط اهمیت زیادی دارند و در هنگام بررسی سوالات باید آن‌ها را در اولویت خود قرار دهید.

سوالات نزده

نکات تکمیلی:

حال به نکات تکمیلی در رابطه با تحلیل آزمون و بررسی آن می‌رسیم. در این قسمت به چند سوال پرتکرار شما پاسخ خواهیم داد.

زمان مناسب برای تحلیل آزمون های آزمایشی چه زمانی است؟

بهترین زمان برای تحلیل آزمون های آزمایشی همان روز جمعه است؛ زیرا اگر شما سوالی را اشتباه جواب دهید، اگر آزمون را همان روز بررسی کنیم متوجه خواهید شد که چرا این اشتباه را انجام دادید ولی هنگامی که بررسی آزمون را به تعویق می‌اندازید دیگر دلیل اشتباهات خود را به یاد ندارید.

برای تحلیل آزمون روزهای جمعه خود را خالی کنید، هیچ مطالعه‌ای نداشته باشید و فقط این روز را به آزمون دادن و بررسی آزمون اختصاص دهید.

تحلیل آزمون چه‌قدر باید طول بکشه؟

برای تحلیل آزمون استانداردی وجود ندارد و بنا به هر فرد و شرایط هر فرد مدت زمان تحلیل آزمون متفاوت است. افرادی که دارای تراز بالاتری هستند، معمولا نیاز به زمان کمتری برای تحلیل آزمون خود دارند زیرا به اکثر سوالات جواب درست داده‌اند مدت زمان تحلیل آمون اهمیتی ندارد و مهم پیش بردن اولویت در تحلیل آزمون است که به آن اشاره کردیم.

نکات تکمیلی

جمع بندی:

برنامه ریزی، تهیه منابع، گرفتن مشاور، روش مطالعه، تایم مطالعه، همه و همه 10 درصد پیشرفت شما هستند و 90 درصد پیشرفت شما بررسی آزمون است.

با تحلیل آزمون شما رشد می‌کنید و تا زمانی که رشد نکنید و متوجه اشتباهات خود نشوید، با همان روند قبلی مطالعه می‌کنید و به همان نتایج و یا نتایج بدتری دست پیدا می‌کنید.

هنگامی که شما در اوایل سال شروع می‌کنید، ساعت مطالعه بالایی دارید و طبیعی است که به مرور زمان ساعت مطالعه شما کمتر می‌شود و در این حالت اگر شما روش تحلیل آزمون رتبه های برتر ندانید، تحلیل آزمون انجام ندهید و در روند خود رشد ایجاد نکنید، و از طرفی به علت خستگی و افت انرژی که طبیعی است، افت تراز و رتبه را تجربه خواهید کرد. تحلیل آزمون را به شدت جدی بگیرید

سوالات متداول:

به صورت کلی می‌توان گفت برای تحلیل آزمون شما ابتدا باید سوالاتی را بررسی کنید که به آن‌ها جواب درست دادید و پس از آن سوالاتی را که به آن‌ها جواب اشتباه دادید یا پاسخی به آن‌ها ندادید را باید چک کنید. در بررسی سوالات توجه کنید که سوالات سطح آسان و متوسط را در اولویت خود قرار دهید.

در تحلیل آزمون شما باید سوالات آسان را اولویت خود قرار دهید. زیرا بیشتر از 50 درصد افراد به این سوالات پاسخ داده‌اند و شما نیز باید بتوانید به این سوالات پاسخ درست بدهید.

هنگامی که درصد شما در سر جلسه آزمون کمتر از درصد شما در خانه می‌شود سه علت دارد. این سه علت به ترتیب نداشتن تکنیک‌های مدیریت زمان آزمون، ناتوانی در کنترل استرس در جلسه آزمون و نداشتن هنر آزمون دادن است.

دسته بندی های این مقاله:

آزمون های آزمایشی

وحید باقری هستم، رتبه 751 کنکور سراسری سال 95 و مدیر وب سایت گروه مشاوره ای رابین. از سال 95 تمرکزم بر روی مباحث مشاوره ای و اصول موفقیت در کنکور بوده. تا اینکه در سال 98 پس از کسب تجربه و دانش ارزشمند تصمیم گرفتم ثمره اون رو با دیگران به اشتراک بذارم.

به یادگیری ادامه دهید…

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید

تلفن همراه *