معرفی رشته بیوتکنولوژی

تمامی داوطلبان کنکور به خصوص داوطلبان کنکور رشته تجربی برای انتخاب رشته خود باید اطلاعات کاملی درباره آن داشته باشند. از همین رو در این مطلب از وبلاگ سایت رابین قصد داریم به بررسی و معرفی رشته بیوتکنولوژی و معرفی رشته دکترای پیوسته بیوتکنولوژی بپردازیم.

ماهیت رشته بیوتکنولوژی

اگر شما نیز دانش‌آموزی پرتلاش هستید که می‌خواهید در رشته‌ای پرکاربرد و مفید قبول شود، می‌توانید با قبول شدن در دکتری پیوسته بیوتکنولوژی به مقصد مورد نظر خود برسید و مسیر موفقیت را طی کنید.

رشته بیوتکنولوژی یکی از رشته های پر متقاضی در سرتاسر جهان است که با زمینه های مرتبط دیگری همچون بیوشیمی در ارتباط است. از همین رو، این رشته از میان داوطلبان کنکور علوم تجربی و علوم ریاضی، دانشجو می پذیرد.

ویژگی های رشته بیوتکنولوژی

بیوتکنولوژیست ها با دانش و حرفه ای که آموختن ابتدا تلاش می کنند ژن های موجود در سطح مولکولی، فرایندهای ایجاد شده در سطح سلولی و عملکرد ارگانیسم های بیولوژیکی را درک کنند.

سپس آن ها وظیفه دارند از این اطلاعات به گونه ای استفاده کنند تا گامی در افزایش بهبود زندگی بشر بردارند. از جمله اقداماتی که بیوتکنولوژیست ها انجام می دهند می توان به موارد ذیل اشاره نمود:

  • تولید محصولات زراعی با سطح کیفی بالا
  • کشف سوخت های زیستی بهتر
  • به وجود آوردن داروها یا برنامه های درمانی جدید جهت مبارزه با ویروس و بیماری

بیوتکنولوژیست ها معمولاً در سازمان های دولتی و یا شرکت های خصوصی فعالیت می کنند. متخصصانی که برای سازمان های دولتی کار می کنند اغلب تحقیقات خود را منتشر می کنند و برای انجام آزمایش های لازمه به دنبال تامین هزینه هستند.

این در حالیست که، تکنولوژیست هایی که در شرکت های خصوصی فعالیت دارند روی ساختار محصولاتی که به وسیله کارفرما به فروش می رسد، کار می کنند.

توانایی های لازمه برای ورود به رشته بیوتکنولوژی

رشته بیوتکنولوژی یک رشته تحقیق محور است. از همین رو باید یک سری توانایی ها و مهارت های فوق العاده داشته باشید تا بتوانید همواره در رشته تحصیلی خود بهترین باشید.

برای انتخاب رشته مورد نظر باید علایق و مهارت های خود را در نظر بگیرید که برخی از مهارت های کلیدی برای متخصصان بیوتکنولوژی عبارتند از:

  • مهارت های تحلیلی و تفکر خلاقانه
  • برخوردار از قدرت جزئی نگری
  • دارای یک ذهن تحقیقی
  • کنجکاو در حل مسائل پیچیده
  • برخورداری از مهارت های ارتباطی و کار گروهی

گرایش های رشته بیوتکنولوژی برای ادامه تحصیل

دانشجویان مقطع کارشناسی رشته بیوتکنولوژی می توانند با شرکت در آزمون دکترای تخصصی و یا کارشناسی ارشد در یکی از چند گرایشی که در ذیل آمده است، ادامه تحصیل دهند:

گرایش های رشته بیوتکنولوژی

بیوتکنولوژی فراورش زیستی

دانشجویان دکترا و کارشناسی ارشد در این گرایش معمولاً به طراحی انواع رآکتورهای زیستی در مقیاس کوچک تا صنعتی می پردازند. از جمله مباحث این گرایش می توان به روند تولید و استخراج آنزیم ها و متابولیت های صنعتی و دارویی اشاره کرد.

بیوتکنولوژی میکروبی

بیوتکنولوژی میکروبی یکی از گرایش های رشته بیوتکنولوژی است که در کنکور کارشناسی ارشد این گرایش، دروس میکروبیولوژی، ژنتیک و زیست شناسی از ضریب 3 برخوردارند و بیشترین میزان اهمیت را در کنکور دارند.

استفاده از انواع قارچ ها، مخمرها و باکتری ها به منزله تولید پروتئین، لیپید و پلی ساکارید از جمله مباحث مهم گرایش بیوتکنولوژی میکروبی به شمار می روند.

بیوتکنولوژی مولکولی

بیوتکنولوژی مولکولی در واقع مطالعه مولکول های درون سلولی است که برای تولید محصولات دارویی مفید و نحوه عملکرد آن از سیستم های بیولوژیکی استفاده می گردد.

بخش عمده ای از گرایش بیوتکنولوژی مولکولی را به کارگیری ابزارهای مهندسی پروتئین و مهندسی ژنتیک به منظور ایجاد آنتی بادی های منوکلونال به خود اختصاص می دهد.

بیوتکنولوژی پزشکی

بخش عمده ای از مباحث این گرایش را اهداف گوناگون بالینی اعم از تولید انواع واکسن، تعیین نقشه ژنی، تشخیص سرطان و درمان های مولکولی هستند.

فارغ التحصیلان رشته بیوتکنولوژی پزشکی در واقع محققینی هستند که در محیط آزمایشگاهی به انجام پژوهش درباره ویروس ها و بیماری های گوناگون می پردازند و در نتیجه محصولات دارویی تولید می کنند.

بیوتکنولوژی کشاورزی

همانطور که می دانید محصولات بیوتکنولوژی کشاورزی به صورت قابل توجهی به کاهش انتشار گاز گلخانه ای کمک می کنند و باعث حفظ و پایداری محیط زیست می شوند. از جمله مباحث این گرایش می توان به موارد ذیل اشاره نمود:

  • تولید کودهای زیستی مفید
  • تولید آنزیم ها و هورمون هایی با منشا گیاهی
  • مهندسی ژنتیک گیاهی
  • کشت سلول و بافت گیاهی و تعیین ژنتیک گیاهی
  • تولید نهال و بذر مقاوم در برابر شرایط نامناسب محیطی

دکترای پیوسته رشته بیوتکنولوژی

رشته دکترای پیوسته بیوتکنولوژی یک برنامه تحصیلی است که به دانشجویان امکان می دهد در حوزه ی بیوتکنولوژی به تحصیلات عمیق تری بپردازند و مهارت هایی را در زمینه تحقیقات پیشرفته و نوآوری بیوتکنولوژی تقویت کنند.

دانشجویانی که قصد دارند دکترا در رشته بیوتکنولوژی بگیرند، می توانند در این برنامه شرکت کنند و به صورت مستقیم از دانشگاه مدرک دکترا دریافت کنند.

در دوره دکترای پیوسته بیوتکنولوژی، دانشجویان با موضوعات پیشرفته ای مثل ژنتیک مولکولی، تولید محصولات بیوتکنولوژیک، توسعه و بهینه سازی فرآیندها، طراحی و بهینه سازی بیوراکتورها، بانک های اطلاعاتی بیوانفورماتیک و کاربردهای بالینی بیوتکنولوژی آشنا می شوند.

در این برنامه، دانشجویان می توانند به صورت تئوری و عملی به مباحث مرتبط با بیوتکنولوژی بپردازند و پروژه های تحقیقاتی خود را در زمینه های مختلف انجام دهند.

این دوره، فرصتی مناسب برای دانشجویان است که قصد دارند در صنعت بیوتکنولوژی و تحقیقات مرتبط با آن فعالیت کنند و می تواند در توسعه و پیشرفت این صنعت مؤثر باشد.

مهم ترین دروس دانشگاهی رشته بیوتکنولوژی

همانطور که می دانید افزون بر دروس پایه و عمومی که تقریباً بین تمامی رشته های مقطع کارشناسی یکسان اند؛ هر رشته دانشگاهی، دربرگیرنده دروس تخصصی مرتبط می باشد که از مهمترین دروس دانشگاهی رشته بیوتکنولوژی می توان به موارد زیر اشاره نمود:

مهم ترین دروس مقطع دکتری پیوسته رشته بیوتکنولوژی مهم ترین دروس مقطع کارشناسی رشته بیوتکنولوژی
پدیده های انتقال در سیستم های بیوشیمی زیست جانوری
زیست فناوری نفت زیست گیاهی
ریاضیات مهندسی پیشرفته زیست مولکولی
مدل سازی و شبیه سازی فرایند ها بیوشیمی فیزیک
مهندسی واکنش های شیمیایی بیوشیمی
بیوتکنولوژی پروتئین فیزیولوژی گیاهی
زیست شناسی محاسباتی زیست پرتوی
مهندسی بافت پیشرفته بیوفیزیک
بیوتکنولوژی پروتئین مهندسی ژنتیک
بیوتکنولوژی محیطی ژنتیک
پدیده های تخمیر میکروبیولوژی
آنزیم شناسی اکولوژی
مهندسی بافت پیشرفته فیزیولوژی جانوری
اکولوژی مولکولی بیوتکنولوژی میکروبی
بیوتکنولوژی گیاهان زراعی بیوتکنولوژی گیاهی
مهندسی فراورش زیستی بیوتکنولوژی جانوری
اکولوژی مولکولی بیوتکنولوژی مولکولی
مهندسی متابولیت در گیاهان تکامل

وضعیت شغلی رشته ی بیوتکنولوژی در ایران به چه صورت است؟

در حال حاضر رشته بیوتکنولوژی یکی از رشته های پرطرفدار و مورد توجه دانشجویان در ایران است. با توجه به توسعه صنعت فناوری و نیاز به افراد متخصص در حوزه های مرتبط با بیوتکنولوژی، فرصت های شغلی در این رشته افزایش یافته است.

وضعیت شغلی بیوتکنولوژی در ایران

کارشناسان بیوتکنولوژی در صنایع دارویی، صنایع غذایی، صنایع کشاورزی، آزمایشگاه های پزشکی و دانشگاه ها مشغول به کار هستند. همچنین، بیوتکنولوژی تاثیر قابل توجهی در زمینه های سلامتی، زیست محیطی و کشاورزی دارد، بنابراین فارغ التحصیلان این رشته می توانند در شرکت های مربوط به این زمینه ها به صورت تخصصی فعالیت کنند.

این در حالیست که همچنان مشکلاتی در وضعیت شغلی رشته بیوتکنولوژی در ایران مشاهده می گردد. از جمله عواملی که توانند موانعی در جذب و استخدام فارغ التحصیلان این رشته باشند؛ عبارتند از:

  • عدم توجه به پژوهش و تحقیقات در این حوزه
  • کمبود تجهیزات مدرن
  • عدم توجه به آموزش های عملی و کاربردی

9 دانشگاه برتر دنیا برای تحصیل در رشته بیوتکنولوژی

  1. دانشگاه یل در آمریکا
  2. دانشگاه هاروارد آمریکا
  3. دانشگاه کمبریج در انگلیس
  4. دانشگاه انستیتو تکنولوژی ماساچوست آمریکا
  5. آکسفورد واقع در انگلیس
  6. دانشگاه استنفورد آمریکا
  7. دانشگاه کالیفرنیا در آمریکا
  8. داشگاه انستیتو تکنولوژی زوریخ در سوییس
  9. انستیتو تکنولوژی کالیفرنیا در آمریکا

همانطور که مطالعه کردید بهترین کشورهای دنیا برای ادامه تحصیل در رشته بیوتکنولوژی عبارتند از: انگلیس، سوئیس و آمریکا.

در کشورهای نام برده شده و بسیاری از کشورها دیگر رشته بیوتکنولوژی، شغلی پردرآمد محسوب می گردد. بدین ترتیب شما با تحصیل در این رشته دانشگاهی می توانید در برخی از کشورها اقامت بگیرید.

البته این نکته را در نظر داشته باشید که در بیشتر مواقع برای تحصیل در کشورهای اروپایی و آمریکایی باید با زبان خارجی کشور مورد نظر به خوبی آشنایی داشته باشید.

شرایط ادامه تحصیل بیوتکنولوژی در خارج از ایران

سخن پایانی

همانطور که مطالعه کردید رشته بیوتکنولوژی و رشته دکترای پیوسته بیوتکنولوژی یکی از رشته های پیشرفته در علوم زیستی است که امروزه به دلیل زیرسازی های صورت گرفته در کشور، فرصت های شغلی ایده آلی منتظر بیوتکنولوژیست هاست.

اگر هنوز هم در انتخاب رشته دکتری پیوسته بیوتکنولوژی به عنوان شغل آینده خود تردید دارید و نگران هستید؛ پیشنهاد می کنیم در این زمینه با از خدمات مشاوره ی کنکور تجربی استفاده کنید تا بتوانید بهترین انتخاب را برای آینده تان داشته باشید.

شما با مراجعه به وب سایت رابین می توانید از خدمات بهترین مشاوره کنکور استفاده نمایید کارشناسان مجموعه ما همواره آماده خدمت رسانی به شما عزیزان هستند.

سوالات متداول

دکتری پیوسته بیوتکنولوژی معمولا شامل دوره های درسی، پروژه تحقیقاتی و دفاع از پایان نامه است.

بازار کار رشته بیوتکنولوژی بسیار گسترده است و شامل مواردی نظیر تحقیق و توسعه، تولید دارو، تولید محصولات زیستی، تولید مواد غذایی بهبود یافته، تولید انرژی بیولوژیک، زیست فناوری محیطی و درمان بیماری‌های ژنتیکی می‌شود.

فارغ‌التحصیلان بیوتکنولوژی می‌توانند در شرکت‌های تصفیه آب، شرکت‌های مدیریت پسماند و شرکت‌های مشاوره محیط زیست مشغول به کار شوند.

دسته بندی های این مقاله:

رشته های تجربی|مشاوره کنکور تجربی

برچسب های این مقاله:

کنکور|کنکور تجربی

وحید باقری هستم، رتبه 751 کنکور سراسری سال 95 و مدیر وب سایت گروه مشاوره ای رابین. از سال 95 تمرکزم بر روی مباحث مشاوره ای و اصول موفقیت در کنکور بوده. تا اینکه در سال 98 پس از کسب تجربه و دانش ارزشمند تصمیم گرفتم ثمره اون رو با دیگران به اشتراک بذارم.

به یادگیری ادامه دهید…

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید

تلفن همراه *