کنجکاوی بیشتر…
نحوه تحلیل کارنامه آزمون
تحلیل کارنامه آزمون یکی از مهمترین بخشها برای موفقیت در کنکور است. هنگامی که شما در آزمونهای آزمایشی شرکت میکنید، باید بتوانید کارنامه و آزمون خود را تحلیل و بررسی نمایید تا از اشکالات و ضعفهای خود آگاه شده و در مسیر پیشرفت قدم بردارید.
برای آگاهی شما عزیزان از آیتمهای ضروری در کارنامه آزمون، ویدیو زیر تهیه شدهاست. در این قسمت به آموزش نحوه تحلیل کارنامه آزمون قلم چی و روش تحلیل کارنامه آزمون قلم چی و دیگر آزمونهای آزمایشی میپردایم.
ویدئو نحوه تحلیل کارنامه آزمون
راهنمای مطالعه
- نحوه محاسبه درصد
- چند تا از ده تا در در تحلیل کارنامه آزمون های قلم چی:
- تفاوت با میانگین بازه:
- رقبا شما چه کسانی هستند؟
- نحوه محاسبه تراز در تحلیل کارنامه آزمون:
- رتبه در هر درس:
- دهک هر درس در تحلیل کارنامه آزمون های قلم چی:
- چندتا از ده تا (با نمره منفی) در تحلیل کارنامه آزمون قلم چی:
- نحوه محاسبه چندتا از ده تا با نمره منفی:
- رتبه کشوری و رتبه منطقه در تحلیل کارنامه کنکور سراسری:
- اطلاعات پاسخبرگ:
- جمع بندی:
- سوالات متداول:
نحوه محاسبه درصد
در مشاهده کارنامه آزمون اولین آیتمی که هر دانشآموز با آن روبرو میشود، درصد هر درس و آزمون است. فرمول محاسبه درصد برای شما در تصویر به صورت یک کسر زیر آورده شدهاست.حاصل کسر زیر میزان درصد شما در هر درس با احتساب نمره منفی خواهد بود.
به عنوان مثال میخواهیم درصد هندسه این دانشآموز را محاسبه کنیم. با توجه به کارنامه زیر، این دانشآموز به 4 سوال جواب درست و به 1 سوال جواب غلط داده است. تعداد کل سوالات نیز 10 عدد است.
با توجه به فرمول محاسبه درصد که در تصویر بالا مشاهده میکنید، درصد درس هندسه این دانشآموز 37 درصد است.
چند تا از ده تا در در تحلیل کارنامه آزمون های قلم چی:
آیتم بعدی که هر دانشآموز در هنگام تحلیل کارنامه آزمون های قلم چی یا آزمونهای آزمایشی دیگر با آن مواجه میشود، آیتم چند از ده است. این بخش به صورت حدودی به دانشآموزان نشان میدهد که در درس مورد نظر خود از 10 نمره، چه نمرهای کسب کردهاند.
در این قسمت به بررسی نحوه محاسبه چند از ده و کاربرد آن میپردازیم. نحوه محاسبه چند از ده به این گونه است که شما درصد محاسباتی درس مورد نظر را که از طریق فرمول قبل محاسبه کرده اید، رند کرده و سپس عدد به دست آمده را بر عدد 10 تقسیم میکنید.
به عنوان مثال دانشآموزی درس هندسه خود را 37 درصد زدهاست. این دانشآموز برای محاسبه چند از ده درس هندسه خود ابتدا عدد 37 را رند کرده و به عدد 40 میرسد و در مرحله بعد عدد به دست آمده یعنی عدد 40 را بر 10 تقسیم میکند. چند از ده این دانشآموز در درس هندسه 4 از 10 خواهد بود.
توجه داشته باشید که برای رند کردن، اعدادی را که یکان آنها 5 یا بالاتر از 5 است را به بالا و اعدادی را که یکان آنها کمتر از 5 باشند را به سمت پایین گرد میکنیم.
بدنی تربیت اگر درصد درس دانشآموز ما 63 باشد، چند از ده این درس برای اون 6 از 10 خواهد بود و اگر درصد آن 45 باشد، چند از ده آن 5 خواهد بود. هر دانشآموز برای آزمونهای خود هدف گذاری میکند.
یکی از کاربردهای چند از ده برای این است که شما هدفگذاری خود را از درصد برداشته و بر روی چند از ده قرار دهید. در ویدیو نحوه هدفگذاری در رابطه با این موضوع به صورت کامل توضیح خواهیمداد.
تفاوت با میانگین بازه:
آیتم دیگری که داخل تحلیل کارنامه آزمون گاج یا آزمونهای دیگر با آن روبرو میشویم، تفاوت با میانگین بازه است. به عنوان مثال در قسمت روبروی چند از ده، نوشته شده است +4 یا علامت مساوی قرار گرفته است. حال این علامتها یا اعداد به چه معنا است؟
اگر که در روبروی بخش چند از ده عدد مثبت یک یا بیشتر نوشته شدهباشد، این علامت و اعداد با رنگ آبی نمایش داده میشوند و نشان دهنده آن است که شما به تعداد اعداد نوشته شده آبی، از رقبای خود جلوتر هستید.
به عنوان مثال اگر نوشته شدهباشد +1، یعنی شما 1 واحد نسبت به رقبا خود جلوتر هستید. اگر علامت نشان داده برای شما سبز باشد. این علامت به معنی منطبق با رقبا است. منطبق با رقبا به معنی این است که در این درس، رقبای شما نیز همین نمره را کسب کردهاند وشما تفاوتی با آنها ندارید.
اگر برای شما عدد و علامتی مانند -1 یا اعداد منفی نشان دادهشد، به این معنا است که شما به تعداد عدد نشان داده شده از رقبای خود در این درس عقب تر هستید.
این قسمت برای دانشآموزان معمولا با رنگ زرد نشان داده میشود. به عنوان مثال اگر برای شما عدد -2 زرد به نمایش گذاشته شود، این به این معنی است که ما در این درس 2 واحد عقب تر از رقبای خود هستید.
به عنوان مثال در کارنامه زیر، اگر در درسی که دانشآموز نمره چند از ده آن 4 شدهاست، علامت منطبق نمایان شدهاست. یعنی بقیه رقبای دانشآموز نیز در این درس 4 تا از 10 تا را جواب دادهاند و همین نمره را کسب کردهاند.
در درس بعدی که دانشآموز 7 تا از ده تا را جواب دادهاند، دانش آموز با علامت و عدد+4 روبرو شدهاست و این به معنی این است که رقبای این دانشآموز 3 تا از 10 تا را در این درست جواب دادهاند و شخص مورد نظر از رقبای خود 4 واحد جلوتر است یا اگر در جلوی درسی در کارنامه آزمون دانشآموز نوشته شده -1، یعنی این دانشآموز از رقبای خود واحد عقب تر است.
رقبا شما چه کسانی هستند؟
در تحلیل کارنامه آزمون به خصوص در قسمت چند از 10 به واژه رقبا برخورد خواهیم کرد. رقبایی که نمره چند از ده آنها از شما بالاتر، برابر یا کمتر شدهاست. حال این رقبا چه کسانی هستند؟
اگر شما کارنامنه دانش آموزانی با تراز های متفاوت را با یکدیگر مقایسه کنید، تفاوت با میانگین بازه این افراد کاملا با یکدیگر متفاوت است. ابتدا شما باید بررسی کنید که در کدام بازه ترازی قرار دارید.
بازههای ترازی رد آزمونهای مختلف میتواند متفاوت باشد اما در تحلیل کارنامه آزمون قلم چی، بازههای ترازی به بازههای تراز زیر 4000، تراز بین 4000 تا 4750، تزار بین 4750 تا 5500، تراز بین 5500 تا 6250، تراز بین 6250 تا 7000 و تراز بین بالاتر از 7000 تقسیم میشوند.
بازههای ترازی در آزمونهای قلم چی در واحد های 750 تایی تغییر میکند. حال با توجه به اینکه شما در کدام یک از بازههای ترازی هستید، متوجه میشوید که افراد دیگری که در بازه ترازی شما قرار دارند، رقبای شما هستند.
بخش تفاوت با میانگین بازه برای مقایسه شما با افرادی است که در بازه ترازی شما قرار دارند و به شما نشان میدهد که شما نسبت به رقبای خود در چه جایگاهی هستید و برای آزمونهای بعدی به چه شیوهای باید هدفگذاری کنید و تمرکز خود را بر روی چه دروسی قرار دهید.
شما میتوانید با شرکت در بهترین آزمون آزمایشی مورد نظر خود و تحلیل کارنامه آزمون، ضعفها و نقاط قوت خود را پیدا کرده و آنها را تقویت کنید تا نسبت به رقبای خود به نتیجه بهتری دست پیدا کنید.
نحوه محاسبه تراز در تحلیل کارنامه آزمون:
یکی از آیتمهایی که با استفاده از آن میتوانید خود را با بقیه شرکت کنندگان در آزمون مقایسه کنید، تراز آزمون است. تراز آزمون به عملکرد مابقی شرکت کنندگان بستگی دارد و در هر آزمون بر اساس عملکرد همه افراد شرکت کننده در آزمون برای هر فرد تعیین میشود و شما به راحتی نمیتوانید تراز آزمون خود را محاسبه کنید.
یک ویدیو جدا در رابطه با نحوه محاسبه تراز و عواملی که در آن تاثیر گذار هستند تهیه شده و در اختیار شما قرار خواهد گرفت. به عنوان مثال کارنامه آزمون دانشآموزی در تصویر زیر قراره داده شدهاست.
این دانشآموز درس آمار و احتمال را 67 درصد و درس فیزیک را 63 درصد ثبت کردهاست. اختلاف درصد این دو درس زیاد نیست اما هنگامی که به ترازهای این دو درس نگاه میکنیم متوجه اختلاف تراز زیاد بین آن دو میشویم.
بین تراز این دو درس چیزی حدود 800 تا اختلاف وجود دارد که این اختلاف همانطور که بیان شد به خاطر نحوه عملکرد بقیه دانشآموزان در آزمون است. برای آگاهی کامل از بهترین ترازها در آزمونهای آزمایشی گروه ریاضی و فیزیک، از بهترین مشاوره کنکور ریاضی در دسترس خود کمک بگیرید.
چنانچه علاقه مند هستید میتوانید مقاله تفاوت تراز و درصد در کنکور را نیز مطالعه کنید.
رتبه در هر درس:
میتوان گفت در تحلیل کارنامه آزمون آیتمی به نام رتبه دیده میشود. رتبه هر آزمون نشان دهنده جایگاه شما در بین تمامی افراد شرکت کننده در آزمون است.
رتبه کشوری هر درس به شما نشان میدهد که رتبه شما در این درس خواست در بین تمام دانشآموزان کشور چگونه است. به عنوان مثال در کارنامه زیر، دانشآموز توانسته است در درس هندسه با درصد 37 درصد ، رتبه 182 را کسب کند.
دهک هر درس در تحلیل کارنامه آزمون های قلم چی:
در آزمونهایی که جامعه آماری کمی دارند، معیار تراز، معیار مناسبی برای مقایسه نیست و شما باید از آیتمی به نام دهک استفاده کنید. هر چقدر که دهک شما به دهک اول نزدیک باشد، عملکرد شما عملکرد بهتری است.
چندتا از ده تا (با نمره منفی) در تحلیل کارنامه آزمون قلم چی:
در تحلیل کارنامه آزمون،آیتمی با عنوان چند از ده با نمره منفی وجود دارد.شما برای هر درس خود آیتم چند از ده را به دست میآورید. چند تا از ده تا با نمره منفی با استفاده از میانگینگیری وزن دار چندتا از ده تا دروس محاسبه میشود.
حال شاید برای شما هم سوال شده باشد که میانگین وزن دار به چه معنا است؟ هر درس در کنکور دارای ضریب مخصوص به خود است، مانند امتحانات مدرسه. ما با استفاده از این ضرایب میانگین وزن دار چندتا از ده تا را برای دروس محاسبه میکنیم تا چند تا از ده تا کل محاسبه شود.
ضرایب دورس تخخصی کنکور تجربی:
در کنکور هر درس دارای ضریب مخصوص به خود است که با توجه به آن شما دروس خود را هدف گذاری میکنید. در مقالات مرتبط با رشته تجربی، مطالب مشاوره ای کنکور تجربی در اختیار شما عزیزان قرار گرفتهاست و شما با مراجعه به این مقالات میتوانید تمامی اطلاعات مورد نیاز خود را به دست آورید. ضرایب کنکور تجربی به صورت زیر است:
ضرایب دروس تخصصی کنکور انسانی:
ضرایب بیان شده فقط برای کنکور است و ضرایب امتحانات نهایی متفاوت است و دروس عمومی نیز در ضرایب امتحانات نهایی وجود دارند و چه بسا ضرایبی بالاتر از ضرایب دروس تخصصی دارند.
برای مطلع شدن از ضرایب دروس میتوانید عبارت ضرایب کنکور تجربی رابین یا ضرایب کنکور انسانی رابین را در گوگل جست و جو کرده و ویدیو مخصوص به آن را مشاهده کنید.
برای قبولی در رشته دلخواه خود و آگاهی از آخرین تغییرات ضرایب دروس در رشته انسانی از بهترین مشاوره کنکور انسانی 1404 مورد اعتماد خود کمک بگیرید.
کنکور انسانی نیز مانند کنکور تجربی دارای ضرایب مخصوص به خود برای هر یک از دروس تخصصی انسانی است. ضرایب دروس تخصصی کنکور انسانی به شرح زیر است:
ضرایب دروس تخصصی کنکور ریاضی:
در کنکور ریاضی نیز ضریب هر درس با درس دیگر متفاوت است. ضرایب دروس تخصصی کنکور ریاضی در تصویر زیر نمایش داده شدهاست:
نحوه محاسبه چندتا از ده تا با نمره منفی:
خب در این بخش میخواهیم چندتا از ده تا با محاسبه نمره منفی را با ذکر یک مثال برای شما شرح دهیم. خب حال میدانیم که هندسه، امار و احتمال و ریاضی پایه جز ریاضیات هستند و ضریب 12 را دارند.
حال درصد درس هندسه را به جای 37 عدد 3.7 در نظر میگیریم تا چند از ده را با یک رقم اعشار داشته باشیم. بدین ترتیب با تحلیل کارنامه آزمون دانشآموز متوجه میشویم که چند از ده برای دروس هندسه، آمار و احتمال و ریاضی پایه برای این دانش آموز برابر با 3.7، 6.7 و 5.2 خواهد بود.
این اعداد باید در ضریب خود که در اینجا 12 است ضرب شده و سپس با یکدیگر جمع شوند. بدین ترتیب حاصل ضریب چند از ده در ضریب هر درس را برای تمامی دروس محاسبه کرده و با یکدیگر جمع میکنیم.
در محله بعد باید تعداد اعداد را در ضریب آنها ضرب کرده و اعداد حاصل را با یکدیگر جمع کنیم. تمامی مراحل نام برده در ویدیو آموزشی مرحله به مرحله آموزش داده شدهاست.
این چند از ده برای بررسی عملکرد در هر آزمون بسیار مفید است. شما میتوانید چند تا از ده تا را برای هر آزمون خود محاسبه کرده و در انتها چند از ده کل آزمون را با آزمونهای پیشین خود مقایسه کنید و مقدار پیشرفت یا پسرفت خود را به دست آورید.
رتبه کشوری و رتبه منطقه در تحلیل کارنامه کنکور سراسری:
در این بخش از نحوه تحلیل کارنامه آزمون قلم چی یا دیگر آزمونها به بررسی انواع رتبه و توضیح آنهای میپردازیم. همانگونه که میدانید رتبه در جامعه آماریهای مختلفی سنجیده و بیان میشود.
یکی از انواع رتبه، رتبه کشوری است که جامعه آماری آن تمام افرادی هستند که در کشور در آزمون مورد نظر ما شرکت کردهاند. رتبه در ظهر نیز به همین صورت است و جامعه آماری آن در بین افرادی است که در شهر ما در آزمون شرکت کردهاند.
نوع دیگری از رتبه، رتبه در منطقه است. این رتبه بنا به محل سکونت شما متفاوت است. منطقه یک شامل کلان شهرها است؛ مانند اصفهان، مشهد، تهران، شیراز و تبریز. اگر شما داخل این شهرها زندگی میکنید، داخل منطقه 1 هستید و رتبه در منطقه شما در جامعه آماری افرادی است که در این شهرها در آزمون مرد نظر شرکت کردهاند.
منطقه 2 شامل مراکز استانها و شهرهای بزرگ است مانند کرج، اردبیل، بوشهر، سمنان، بیرجند و …
منطقه 3 شامل شهرها کوچک مانند اهر، عسلویه، طبس،تویسرکان، صومعه سرا و غیر است. حال بستگی به شهر شما، منطقه شما مشخص میشود.
اطلاعات پاسخبرگ:
مورد دیگری که در تحلیل کارنامه آزمون بسیار مهم است اما دانشآموزان از آن بسیار کم استفاده میکنند، اطلاعات پاسخبرگ است. در مرحله اول شما باید موارد مختلف آن را بشناسید تا بتوانید به خوبی از آن استفاده کنید.
در ویدیو نحوه تحلیل آزمون تمامی آیتمها و موارد استفاده شده در پاسخبرگ به شما آموزش داده شدهاست. در هنگام مواجه با پاسخبرگ شما چند سری سوال دارید. سوالاتی که به آنها پاسخ صحیح دادید، سوتالاتی که به آنها پاسخ غلط دادید، سوالات ساده، سوالات دشوار، دام آموزشی و سوالاتی که پاسخ تصادفی دادید. حال به بررسی این دسته بندیها میپردازیم. شما میتوانید با استفاده از نکات مشاوره ای کنکور، نحوه تحلیل کارنامه آزمون قلم چی و دیگر آزمونهای خود را فرا بگیرید.
سوالات درست و غلط مشخص هستند و بحث اصلی در رابطه با دیگر انواع سوالات است. سوال ساده سوالی است که اکثر افراد شرکت کننده در آزمون به آن سوال جواب درست دادهاند.
اگر شما در تحلیل کارنامه آزمون سنجش یا آزمونهای دیگر خود متوجه شدید که به سوال سادهای جواب ندادهاید یا به آن شوال جواب غلط دادهاید، باید آن را به خوبی بررسی کنید.
سوال دشوار، سوالی است که درصد خیلی کمی توانستهاند به آن جواب درست بدهند؛ معمولا سوالاتی که کمتر از 5 الی 10 درصد جامعه آماری بتوانند به آن جواب درست بدهند، سوال دشوار است.
پاسخ تصادفی نیز به سوالاتی گفته میشود که در آن، شما گزینهای را انتخاب کردهاید که درصد خیلی کمی از افراد آن گزینه را انتخاب کردهاند (شاید حتی کمتر از 1 درصد)؛ در نتیجه سیستم به این نتیجه میرسد که شما این سوال را به صورت تصادفی یا شانسی جواب دادهاید یا حتی ترکیب پاسخبرگ را درست وارد نکردهاید
مورد بعدی دام آموزشی است. این سوالات، سوالاتی هستند که اکثر افراد شرکت کننده در آزمون به آن جواب اشتباه دادهاند و اکثرا هم یک گزینه را انتخاب کردهاند.
به عنوان مثال جواب سوالی گزینه 3 است، اما اکر شرکت کنندگان گزینه 2 را انتخاب کردهاند؛ در نتیجه این یک سوال دام آموزشی است و دام این سوال گزینه 2 است.
جمع بندی:
در این مقاله به بررسی روش تحلیل کارنامه آزمون قلم چی و دیگر آزمونها پرداختیم. در نحوه تحلیل کارنامه آزمون قلم چی چند آیتم بسیار اهمیت دارد. در این تحلیل کارنامه آزمون، دانشآموز با درصد و امتیاز هر درس روبرو میشود.
از روی این اطلاعات، میتوان درصد و امتیاز چند از ده تا هر درس را محاسبه کرد. همچنین، با مقایسه امتیاز خود با رقبا و میانگین بازه، میتوان پیشرفت و عقبافتادگی خود را بررسی کرد.
رتبه کشوری، منطقهای و شهری هم از دیگر اطلاعات مهم در این تحلیل میباشند. همچنین، اطلاعات پاسخبرگ، انواع سوالات و دامهای آموزشی نیز باید مورد توجه قرار گیرند. هر دانشآموز میتواند با تحلیل دقیق کارنامه آزمون خود، مسیر پیشرفت در آزمونهای بعدی را برای خود هموار کند.
شما آزموندهنده عزیز، برای یادگیری نحوه تحلیل کارنامه آزمون، باید از مشاور تحصیلی خود درخواست کمک کنید تا با راهنماییهای مناسب مشاور، بتوانید به راحتی نحوه تحلیل کارنامه کنکور را فرا بگیرید
سوالات متداول:
رتبه کشوری نشان دهنده جایگاه شما در بین تمامی شرکت کنندگان در آزمون در کل کشور است؛ در حالی که رتبه منطقهای جایگاه شما را بر اساس شهر زندگی شما و شهرهایی که با شما هم منطقه هستند، نشان میدهد.
به صورت کلی میتوان گفت هر شهر عضوی از منطقه 1 یا 2 یا 3 است. رتبه منطقه نشان دهنده رتبه و جایگاه شما در شهرهایی است که در منطقه شما قرار دارند.
ضریب درس شیمی برای کنکور ریاضی برابر با 7 است. این ضریب برای کنکور تجربی برابر با 9 است.
برخی از سوالات هستند که عده زیادی به آن جواب اشتباه دادهاند و این جواب اشتباه برای عده کثیری برابر با یک گزینه یکسان بودهاست. به عنوان مثال جواب سوالی گزینه 1 است اما اکثر دانشآموزان گزینه 2 را انتخاب کردهاند. این سوال دام آموزشی است و دام آن گزینه 2 است.
دسته بندی های این مقاله:
برچسب های این مقاله:
وحید باقری هستم، رتبه 751 کنکور سراسری سال 95 و مدیر وب سایت گروه مشاوره ای رابین. از سال 95 تمرکزم بر روی مباحث مشاوره ای و اصول موفقیت در کنکور بوده. تا اینکه در سال 98 پس از کسب تجربه و دانش ارزشمند تصمیم گرفتم ثمره اون رو با دیگران به اشتراک بذارم.
به یادگیری ادامه دهید…